
Prijsstijgingen en materiaaltekorten
De afgelopen maanden werd de bouwsector geconfronteerd met twee grote moeilijkheden: tekorten aan bepaalde materialen en stijgende prijzen. De gevolgen zijn rechtstreeks voelbaar geweest voor de ondernemingen. Laten we eens terugblikken op deze maanden!
Als u de afgelopen maanden werkzaamheden in uw woning hebt moeten uitvoeren, zult u hebben gemerkt dat de prijs van materialen is gestegen. Soms is het zelfs moeilijk om aan bepaalde basisproducten te komen, zoals hout, isolatiemateriaal, enz. Deze situatie kan verrassend lijken, maar ze kan worden verklaard.
Het begin van de crisis
Om de redenen voor de recente tekorten en prijsstijgingen van materialen te begrijpen, moeten we enkele maanden teruggaan naar het begin van de COVID-19-crisis. Om de verspreiding van het virus in te dammen, werden overal ter wereld lockdowns opgelegd, waarbij slechts weinig sectoren werden gespaard. Ook productiebedrijven van materialen werden getroffen, en productielijnen werden stilgelegd. Bouwbedrijven gingen eveneens in lockdown, waardoor de vraag naar bouwmaterialen afnam.
Toen de beperkingen werden opgeheven, werden de werven hervat, wat resulteerde in een massale toename van de vraag over de hele wereld. Aangezien het aanbod nog steeds beperkt was, hadden de prijzen de neiging om te stijgen. Er zijn nauwelijks uitzonderingen op de door dit herstel veroorzaakte schaarste of prijsstijging, maar sommige grondstoffen zijn veel zwaarder getroffen dan andere, waardoor bouwbedrijven veel vertraging hebben opgelopen. Dit is het geval voor hout en daarvan afgeleide producten, PVC, aluminium en staal.
Bijna twee jaar later beginnen sommige bedrijven pas met het inhalen van de vertragingen veroorzaakt door de lockdowns. Als gevolg daarvan zijn de levertijden langer geworden en sommige leveranciers verbinden zich niet meer aan een vaste leverdatum.
Samenvattend kan worden gesteld dat de gezondheidscrisis aanzienlijke gevolgen heeft gehad voor de bouwsector, met tekorten, prijsstijgingen en langere leveringstermijnen tot gevolg...
De invasie van Oekraïne
Sommige bedrijven begonnen de productievertragingen als gevolg van de gezondheidscrisis in te halen toen Rusland Oekraïne binnenviel. Geopolitieke conflicten hebben altijd gevolgen voor de markten.
In dit geval zijn Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland exporteurs van verschillende grondstoffen die op grote schaal in de bouwsector worden gebruikt. Hiertoe behoren industriële metalen (aluminium, staal ...) en steenkool, die nodig is voor de productie van verschillende van deze grondstoffen.
Al deze embargo's dwingen materiaalfabrikanten alternatieven te vinden. Sommige materialen worden in China of op het Afrikaanse continent geproduceerd. De invoer van deze producten leidt tot een enorme prijsstijging, wegens de hogere transportkosten vanuit deze verder weg gelegen landen.
In België hebben sommige bedrijven een beroep gedaan op lokale producenten. Het probleem van de leveringstermijnen is daarmee misschien opgelost, maar niet dat van de prijs en de beschikbaarheid: lokale arbeidskrachten zijn duurder en er zijn minder fabrieken.
De energieprijzen
Een ander gevolg van het conflict in Oekraïne is dat de stijgende energieprijzen een direct effect hebben op de productiekosten.
Rusland is een van 's werelds belangrijkste leveranciers van olie en aardgas, met name aan de Europese Unie. De Russische invasie in Oekraïne leidde tot veel bezorgdheid over de energiebevoorrading vanuit Rusland. Dit liet zich snel voelen toen de olie- en aardgasprijzen in de dagen daarna de pan uit rezen.
Als reactie op dit conflict besloot de Europese Unie bovendien een embargo op te leggen op Russische energie. De noodzaak om alternatieve leveranciers te vinden leidde ook tot prijsstijgingen.
Al deze verhogingen werden gevoeld door de ondernemingen, die verplicht waren ze door te rekenen in hun prijzen.
Wat zijn de vooruitzichten?
Het is niet eenvoudig om de evolutie van de beschikbaarheid en de prijzen van materialen te voorspellen. Er moeten immers verschillende parameters in rekening worden gebracht.
Sommige bedrijven zoeken naar alternatieven om de tekorten op te vangen. Of het nu gaat om de gevolgen van de pandemie of het conflict in Oekraïne, deze alternatieve oplossingen leiden vaak tot een toename van de transportkosten en de leveringstermijnen.
Er is ook weinig kans dat de energieprijzen in de nabije toekomst zullen dalen. Zo hebben sommige lidstaten van de OPEC (de organisatie van olie-exporterende landen) al aangekondigd dat ze niet in staat zullen zijn de door de organisatie vastgestelde quota te halen. Dit kan leiden tot een daling van het olieaanbod en bijgevolg tot een stijging van de prijzen.
ruimte