Terug naar blog
Bouwmarkt: ongeziene prijsverhogingen
  • Nieuws

Bouwmarkt: ongeziene prijsverhogingen

19.09.2022

De bouwmarkt heeft te kampen met tekorten aan bepaalde bouwmaterialen en prijsverhogingen. Bedrijven worden daarbij als eerste getroffen.

Als u van plan bent om te bouwen of te renoveren, zijn de prijsverhogingen voor bouwmaterialen u vast niet ontgaan. Meerdere oorzaken liggen aan de basis van deze ongeziene verhogingen, die zowel particulieren als ondernemers treffen. We beschrijven ze hier en leggen u uit hoe u met deze situatie om kunt gaan.

 

De oorsprong van deze crisis

 

De markt voor bouwmaterialen wordt al maanden getroffen door meerdere factoren die de prijzen doen stijgen en die zelfs tot tekorten leiden voor bepaalde materialen. De factoren zijn inmiddels gekend:

 

  • De gezondheidscrisis: om de verspreiding van het virus in te dijken hebben vele landen in 2020 lockdowns opgelegd. Daardoor zijn de productieketens in talloze fabrieken stilgevallen, wat heeft geleid tot vertragingen en zelfs tekorten eens het werk weer werd opgestart.
  • De inval van Rusland in Oekraïne: deze twee landen exporteren veel bouwmaterialen (staal, multiplex …). De Russische invasie belemmert deze export. Prijsverhogingen en vertraagde leveringen zijn het gevolg.
  • Hogere energieprijzen: door de inval in Oekraïne rijzen de olie- en gasprijzen de pan uit. Rusland is immers een van de voornaamste leveranciers van olie en gas in Europa. Het conflict deed vrezen voor tekorten, wat zich heeft vertaald in hogere energieprijzen.

 

De gevolgen van deze ongeziene verhogingen

 

De daaruit voortvloeiende stijging heeft ertoe geleid dat veel particulieren hun projecten hebben uitgesteld of hun bouwproces hebben versneld om toekomstige prijsstijgingen te vermijden. Aannemers zijn hard getroffen door de prijsverhogingen en de uitstellingen bij klanten. In vastgoedprojecten mogen de prijzen immers niet meer aangepast worden eens het contract is ondertekend. Maar tussen de ondertekening van de offerte en het einde van het project kunnen vele maanden verstrijken... waarin de prijzen aanzienlijk kunnen stijgen.

 

Momenteel zijn de aannemers dus genoodzaakt een oplossing te vinden voor de aanzienlijke prijsstijgingen die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan. Voor de meeste ondernemingen is het onmogelijk om het volledige prijsverschil van de materialen voor eigen rekening te nemen zonder hun voortbestaan in het gedrang te brengen.

 

Welke oplossingen zijn er voor de prijsverhogingen?

 

Aan ondernemerszijde hebben sommigen een herzieningsclausule opgenomen in hun algemene voorwaarden. Volgens de wet die hierop van toepassing is, kan 20% van het definitieve contractbedrag in geen geval worden aangepast. De resterende 80% kan aan verandering onderhevig zijn, afhankelijk van de stijging van de materiaalprijzen of de loonkosten. Er moet echter op gewezen worden dat de prijsherziening van het definitieve contract alleen betrekking kan hebben op de elementen die daadwerkelijk aan een verhoging onderhevig zijn (materiaalkosten, lonen, enz.). De prijsverhoging kan dus niet voor het hele contract gelden, en de ondernemer moet deze verhogingen kunnen verantwoorden. Als de ondernemer daarin slaagt, kan het eindbedrag van de factuur dus naar boven worden herzien.

 

Om onaangename verrassingen te voorkomen, maken sommige bouwbedrijven, met name de bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop van sleutel-op-de-deurwoningen, de prijs pas bekend eens de werf is voltooid.

 

Welke hulp voor huishoudens?

 

Als u wil beginnen aan een renovatie of een bouwproject, weet dan dat de overheid meerdere premies aanbiedt. De bouwpremies zijn voornamelijk gericht op de verbetering van de energieprestaties van uw woning, en maken het bijvoorbeeld mogelijk om de isolatie van uw dak of de plaatsing van nieuwe ramen te financieren.

 
Previous
Next